Deze keer: de vertraagde schildklier
In dit stuk wil ik graag vertellen over de invloed en werking van onze hormonen en de samenhang met gezonde voeding, beweging en het hanteren (verminderen) van stress. Zoals misschien bekend spelen er zich dagelijks vele processen in ons lichaam af die gelukkig vaak goed en functioneel verlopen: pas op het moment dat er iets uit balans raakt, heeft dat effect ook op de andere processen en krijg je (vaak vage) klachten, word je ziek of zit niet lekker meer in je vel. Dat geldt ook voor onze hormoonbalans. Belangrijke voor een gezonde hormoonbalans zijn o.a. schildklier, bijnieren, alvleesklier, en geslachtshormonen. Deze keer lees je wat meer over de schildklier: wat regelt je schildklier, welke klachten kan het geven, hoe kom je erachter of je schildklier vertraagd is, wat kun je zelf doen om je schildklier goed te laten werken?
De schildklier: een regelneef
Je schildklier bevindt zich aan de voorzijde van je hals. De schildklier regelt belangrijke systemen zoals temperatuurregeling, stofwisselingssnelheid, verbeterd de doorbloeding, zuurstofopname en zenuwgeleiding, zorgt voor soepeler werking van gewrichten en spierspanning. Een boel essentiële functies dus. Je schildklier kan te traag werken of juist te snel. Deze keer ga ik in op de traag werkende schildklier:
Klachten die een trage schildklier kan geven:
- koude handen, voeten, puntje van je neus
- dun haar/haaruitval, breekbare nagels, droge huid
- obstipatie
- vochtzakjes onder je ogen
- buitenste deel wenkbrauwen verdwijnt
- aanhoudende vermoeidheid, spierkrampen en gewrichtspijn
- hoge cholesterolniveaus
- slaapproblemen
- depressie
- opgezette schildklier, struma genaamd.
Hoe weet je of je een vertraagde schildklier hebt?
Herken je veel van bovenstaande klachten en symptomen? Dan kan het nuttig zijn om via je huisarts bloedonderzoek te laten doen, d.m.v. bloedonderzoek naar de diverse schildklierhormonen. Als het om een milde vorm van een vertraagde schildklier gaat, is het echter niet altijd te vinden via bloedwaardes. Wil je toch iets doen aan je klachten? Als uit de uitgebreide anamnese bij de intake blijkt dat er een disbalans is op schildklierhormonen kun je gelukkig al veel verbeteren door je leefwijze aan te passen.
Aanpakken van een vertraagde schildklier:
- eet puur, onbewerkt en eet voldoende eiwitten, vetten en in beperkte mate koolhydraten
- vermijd suiker, en verminder zuivel en gluten zodat je darmwand gezond wordt en je een lekkende darm laat herstellen of voorkomt.
- voorkom teveel stress en pak hetgeen je stress geeft aan. Denk eens na over wat je energie geeft of juist kost.
- sport voldoende, niet alleen cardio maar ook krachttraining. Overtrain jezelf echter niet.
- Neem contact op met je (huis)arts als je ernstige klachten hebt en ga niet zelf je medicatie wijzigen!
Moeilijk om aan te pakken of nog vragen?
Het valt niet mee om leefgewoonten te veranderen. Heb je vragen, zoek je begeleiding of wil je reageren op dit stuk? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.
Dank je wel voor het lezen van dit stuk en tot de volgende keer!